Продавець Магазин Аюрведи ВЕДАСТАН™ розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1157 відгуків
+380 (66) 376-93-78
+380 (96) 805-07-57
+380 (63) 436-33-71
вул. Ак. Королева, Одеса, Україна
Магазин аюрведи VEDASTAN

Аюрведичні рекомендації для весняного сезону

Аюрведичні рекомендації для весняного сезону

Міф про весняному авітамінозі

Так, аюрведа стверджує що весняна млявість і апатія пов'язані з дисбалансом Капха доші, а не браком вітамінів.

Дисбаланс Капхи як раз і робить нас занадто пасивними, уповільненими та депресивними (особливо в дні опадів або просто в дні коли домінує похмура погода).

Дієтичні рекомендації для весняного періоду

Капха - це інертна доша, їй найбільше підійде тепла, легка і суха дієта. Потрібно уникати холодної, жирної і солодкої їжі, що сприяє розвитку Капхи. Найкраща дієта - зменшити кількість вживаної їжі, її кількість, так і частоту прийняття. Ви зможете дуже допомогти своєму організму, якщо хоча б раз на тиждень будете постити. Капхе слід віддавати перевагу легкому сніданку та вечері, свіжим овочам і фруктам, злегка звареної або обсмаженої їжі.

Правила аюрведічеського харчування для зниження Капха-доши:

- Віддавайте перевагу гарячої, легкої і сухий (приготовленої з малою кількістю води) їжі з гострим, гірким і терпким смаками і мінімальною кількістю жирів і цукру. Слід уникати солодких, солоних і кислих смаків, так як вони збільшують Капху.

- В кожній страві Капхи повинні бути гострий, гіркий і терпкий смак.

- Менше їжте солодкого і більше включайте в раціон спецій, прянощів і приправ.

- Сприятливі страви, приготовані без води - запечені, смажені (але не сильно) на сковороді або на грилі.

- Сніданок повинен підбадьорити, а не наситити. Вранці досить склянки води з ложкою меду і з невеликою кількістю свіжого лимонного соку, хоча допустимо випити склянку гарячого несолодкого (імбирного) чаю з грінками.

- У кожному прийомі їжі повинні бути свіжа зелень, овочі, салати, бобові, фрукти і різноманітні спеції.

- Хорошим легким вечерею для Капхи може бути зварені на пару овочі, злегка приправлені топленим маслом.

- Дуже гаряча або гостра їжа (що викликає сльози), хороша і для зігрівання Капхи, і для вимивання надлишку слизу.

Конкретні рекомендації:

МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ. Сприятливо тільки знежирене кип'ячене молоко і мінімальна кількість інших молочних продуктів.

СОЛОДОЩІ, МЕД і ЦУКОР. Мед - єдиний солодкий продукт, рекомендований для Капхи. Всі інші солодощі повинні бути обмежені або виключені.

РОСЛИННІ МАСЛА. Сприятливі дхі, кунжутна, гірчична та кукурудзяна олія, але й вони лише в невеликій кількості. Для зовнішнього вживання найкраще – кунжутне масло. Всі інші види масла потрібно виключити або зменшити.

ХЛІБОПРОДУКТИ. Потрібно обмежувати себе у випічці, а також виключити з раціону млинці, оладки, макарони і дріжджовий хліб. Можливо вживання тільки хліба з проращенной пшениці, а також крекери або галети, хлібці або злакові сніданки (холодні, сухі, у вигляді пластівців).

ОВОЧІ. Сприятливі майже всі овочі, але особливо гострі й гіркі, такі як баклажани, редис, будь-які види капусти, перець, ріпа, буряк, морква, шпинат, цибуля, часник, горох, кукурудза, овочі із зеленим листям, спаржа, селера, шпинат, гриби. Слід обмежити споживання соковитих і солодких овочів: огірків, картоплі, томатів, гарбуза, кабачків, оливок, бамії.

ФРУКТЫ и ЯГОДЫ. Благоприятны все фрукты с вяжущим вкусом: яблоки, груши, гранаты, абрикосы, персики, манго, хурма, клюква, лимон, лайм, земляника, а также все сухофрукты. Ограничить потребление сладких и сочных фруктов: арбузы, апельсины, ананасы, авокадо, бананы, грейпфруты, слива, виноград, бананы, дыни, киви, малина, папайя, финики, инжир.

ЗЛАКИ и БОБОВЫЕ. Большинство круп подходят, в особенности ячмень, просо, рожь, гречиха и кукуруза, а также большинство бобовых. Максимально уменьшить потребление пшеницы, риса или овса, а также фасоли и сои.

СПЕЦИИ и ПРЯНОСТИ. Благоприятны все, но особенно имбирь. Ограничить потребление кетчупа, майонеза, уксуса, соевого соуса, шоколада, а особенно - поваренной соли.

ОРЕХИ и СЕМЕНА. Благоприятны только семена подсолнечника и тыквы. Все остальное нужно исключить из рациона.

МЯСО и МОРЕПРОДУКТЫ. Благоприятны: белое куриное или индюшачье мясо, рыба и креветки (все в небольшом количестве). Исключить: мясо животных, морепродукты.

ЧАЙ, КОФЕ И НАПИТКИ. Благоприятны: горячее натуральное и соевое молоко со специями, кофе из злаков, сухие вина (как красные, так и белые),  соки: абрикосовый, ананасовый, виноградный, вишневый (сладкий), гранатовый, яблочный, грушевый, морковный, персиковый, сливовый, манго, а также клюквенный и другие ягодные соки. Следует исключить: газированные напитки и напитки со льдом, лимонную воду, кофе, холодный чай, мясные бульоны, крепкие алкогольные напитки, кислые соки, а также апельсиновый, грейпфрутовый, томатный и сок папайи.

ТРАВИ І РОСЛИНИ: Благоприяты: Гаультерия, Гвоздика, Гібіскус, Ожина, Жасмин, Женьшень, Суниця, Імбир, Йерба-мате (парагвайський чай), Кориця, Кропива, конюшина Червоний, Лаванда, Лимонна трава, Лопух, Люцерна, Малина, Меліса, Мормонський чай (ефедра), М'ята кучерява, М'ята перцева, Кульбаба, Пажитник, Ромашка, Сассафрас, Пасифлора, Деревій, Цикорій, Ягоди ялівцю, Ячмінь. Не підходить: Алтей, Солодка, і Шипшина.

Інші новини
Контакти
+380 (66) 376-93-78
+380 (96) 805-07-57
+380 (63) 436-33-71
вул. Ак. Королева, Одеса, Україна
Магазин Аюрведи ВЕДАСТАН™
+380968050757
Ірина
  • WhatsApp+380968050757
  • Telegram+380968050757

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner