Продавець Магазин Аюрведи ВЕДАСТАН™ розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1157 відгуків
+380 (66) 376-93-78
+380 (96) 805-07-57
+380 (63) 436-33-71
вул. Ак. Королева, Одеса, Україна
Магазин аюрведи VEDASTAN

Чим, коли і як підгодовувати малюка?

Чим, коли і як підгодовувати малюка?
Про прикорму (уривки з книги) - "Природне батьківство" Тамара Кузнецова - як виростити з хлопців – Чоловіків, з дівчаток – Жінок Детальніше: https://vedastan.com.ua/p959631278-kniga-prirodnoe-roditelstvo.html

Я пройшла цей шлях двома різними способами: складним – штучним, та простим – природним.

Складний шлях – це слухати педіатра, переймати досвід бабусь, читати розумні книги і форуми в інтернеті, готувати окрему – "правильну" і "корисну" – їжу, витрачати час і сили на приготування малоапетитних супчиків і "пюрешек", і мати мало шансів на те, що це все сподобається вашому малюку.

Простий спосіб познайомити дитину з новими продуктами, і ввести їх в раціон, можна назвати так "до чого дотягнувся, тим і прикормился". Дитячі лікарі мене зараз б затаврували за таку пораду, але він реальний і має право на існування, хоча й містить у собі деякі нюанси.

Вся моя книга складається з спроб навчити жінок прислухатися до своєї природи, включити і слідувати своїм живим жіночим інстинктам, дати на смак досвід здорового і щасливого материнства. Сумно спостерігати, як такі – абсолютно природні явища, як зачаття, вагітність, народження дитини, і навіть сон і їжа – в нашому світі стають штучними, окружаются правилами і нормативами. Подивіться на свій стиль життя: чи помічаєте ви смак їжі, коли їсте, відчуваєте себе бадьорим після пробудження, чуєте звуки природи під час прогулянки в парку, відчуваєте себе енергійним і повним сил після фізичних вправ? Здається, до чого це відступ у статті про прикорм дитини? А просто для того, щоб ми самі згадали, що ми живі, у нас є відчуття, і потрібно навчитися розрізняти і розуміти їх. Важливо помічати і орієнтуватися на сигнали тіла більше, ніж на сторонню інформацію про "збалансоване харчування". І дитину варто сприймати, як людину зі своїми смаками, інтересами і навіть уподобаннями, а не як "організм", якому для розвитку необхідний правильний набір мікроелементів.

Отже, якщо ви живете з дитиною "одним цілим", а ваш стіл здоровий і різноманітний, тоді моя формула прикорму – "до чого дотягнувся..." – для вас повністю підходить. Дитина відчуває, що від мами він не отримає нічого приносить йому шкоду, він росте сміливим, допитливим, його органи почуттів отримують різноманіття вражень, він розвивається поза шаблонів. Також дитина отримує досвід самостійної "видобутку" їжі, це закладає в майбутньому йому потенціал бути творцем, а не споживачем ("відкрий рот", "візьми ложку за маму"), він отримує знання, що їжа не "сама потрапляє в рот", а він потрудився, і отримав радість досягнення мети.

Як рано треба починати давати дитині їсти щось крім материнського молока? Як тільки малюк зможе сам щось утримувати в руці і затягнути це в рот. Тут я також аргументуючи на користь того, що на дітей не потрібно багато грошей. Замість того, щоб купувати пластикові "гризунки", дайте дитині морквину. Звичайну сиру моркву. Він її й "погризе", і познайомиться зі смаком, і досліджує нормальний природний продукт, а не модний і дорогий "развивалку". Також можна давати шматочки яблука. Звичайно ж, доглядайте за дитиною, але не бійтеся, він не подавиться, а швидше навчиться відкашлювати, якщо в горло потрапить шматочок, що знову ж таки зробить його більш самостійним, і дасть корисний досвід.

Здоровий і природний підхід до "прикорму" і харчування дитини в цілому, не тільки набагато дешевше обходиться родині, ніж дотримання всяких правил та інструкцій, але і звільняє мамі купу часу, полегшує його працю і дозволяє насолоджуватися материнством, а не перетворювати себе в заручницю малюка.

Я знайома з випробуванням "годування по годинах", "прикорму за розкладом" і "меню для вашого малюка". Це приготування в якихось неймовірних мікродозах якихось малосъедобных страв, які найчастіше просто выплевываются малюком. Всі відчувають втому і напругу, і настрій від такого материнства не поліпшується.

Звичайно, якщо у вас на обід смажений курячий окорочок, а на вечерю – чіпси, то краще вже годуєте дитину за інструкціями педіатрів, а не своєю їжею. Але якщо у вас здорова кухня без сурогатів, свіжоприготовлена і з різноманітністю смаків, на столі є варені і тушковані страви, то дитині точно можна пробувати ваш обід без окремого столу, і прямо у мами з тарілки. Зовсім скоро такі діти починають самостійно сідати за стіл і ложкою їсти з усіма нарівні.

З особистого досвіду

З кожним новим дитиною цей момент у нас проходив все більш природно і непомітно. Тільки начебто малюк з нами за столом було, але просто "на грудях висів", ось він вже зі мною разом їсть (що-то просто на ходу розминається перед тим, як покласти дитині в рот), і ось він вже сидить в дитячому стільчику поруч і їсть з власної тарілки. І ніяких окремих утомливих процедур з годуваннями.

Ще про вік введення прикорму. Старшому нашому синові було вісім місяців, але він ніяк не хотів їсти нічого, крім грудного молока. Я переживала, але хвилювання виявилися марними. Він просто такий. Його відносини з їжею і зараз, 10 років, "прохолодні", ну така конституція організму. Він високий і худорлявий. Активний і розумний. У нього мільйон інтересів у життя, а поїсти він може і забути. Якщо дитина здорова, немає необхідності хвилюватися, він сам попросить їсти. Другий син вже в чотири місяці з задоволенням з'їдав баночку домашнього йогурту. Причому я завжди була за те, що до шести місяців дитині нічого, крім материнського молока не потрібно. І ось. Як це вийшло – невідомо. Дитина як-то сам у мене "випросив", і так потроху став їсти дорослу їжу. Хоча на грудному продовжував бути ще до двох років. І зараз, у свої сім років – наш другий син – тілом здоровань, дуже сильний, м'язистий хлопчик. Знову ж таки, особливості конституції тіла, інші смаки і потреби.

Діти різні, принцип один – слухайте себе, відчувайте дитини, більше простоти і природності. Примітивно? Але, чомусь, зараз потрібно вчити самому природному: їмо, коли голодні, спимо, коли втомилися. Ми ж самі так чинимо? Тоді чому для дитини створюємо якісь особливі правила, винаходимо велосипед?

Якщо все ж мої поради здаються вам занадто абстрактними, і ви хочете конкретики, то можу дати кілька більш конкретних рекомендацій

  1. Вводити прикорм є сенс не раніше півроку.
  2. До цього віку дитині практично нічого з їжі не потрібно, крім материнського молока, навіть воду. Не піддавайтеся на стогони бабусь, які вмовляють дати дитині хоч чого-небудь, хоч водички ("в дитинки вже губки пересохли"). Грудне молоко і насичує і напаивает малюка. А та ж вода відбере у нього безцінні краплі вашого молока. Рівно скільки він вип'є води, на стільки менше він з'їсть маминого молока.
  3. Якщо дитина вже щось тягне в рот, і може смоктати, пробувати на смак, дайте йому якийсь безпечний твердий продукт, типу моркви. Не давайте дріжджовий хліб, печиво, сухарі (а деякі батьки можуть і шматочок сала дати "посмоктать"! пробуйте все, але розумно).
  4. Будьте уважні до реакції організму малюка, спостерігайте за його стільцем, шкірою, пам'ятайте, що він пробував напередодні. Можливо не всі продукти одразу сподобаються маляті. Якщо дитина здорова, не алергік, пробувати можна все, але потроху, і спостерігати.
  5. Ваш малюк пробує з вашого столу якісь продукти? Вважайте, що прикорм у вас вже почався. Краще він сам посмокче ту ж морква, "погризе" її яснами, злиже якихось пів краплі морквяного соку, чим ви будете по книгах вичитувати, що потрібно і в яких кількостях давати малюкові саме сьогодні. Знову ж бабусі обізвуть вас ледачою матір'ю, адже вони у свій час "не лінувалися"! Вони натирали, віджимали і потім піпеткою відмірювали кількість крапель цього соку, день від дня збільшували "дозу". Все робили правильно і згідно з інструкціями. А ще вели щоденники, в яких записували, коли, скільки, якого продукту "ввели". А ви позбавляєте себе такого задоволення своїм "абсолютно безвідповідальним" поведінкою.
  6. Якщо ваш малюк погано оговтується, а він ще зовсім маленький для іншої їжі, крім грудного молока, робіть домашні йогурти, і їжте їх самі. І ваш травний тракт покращить свою роботу, і у дитини через ваше молоко все наладитися. Проблеми зі стільцем зникнуть, ви забудете що таке дитячі запори.
  7. З найбільш універсальних і придатних продуктів для першої самостійної їжі особливо хочеться виділити капусту брокколі. Супи-пюре з неї дуже корисні навіть самим маленьким. Варена або тушкована брокколі – легка, харчова, добре перетравлюється і, практично повністю безпечна. Знову ж, у всьому потрібно пам'ятати про здоровий глузд і увага до дитини і до продукту. Наприклад, у вашій місцевості, або в цьому сезоні, навіть найкорисніший і безпечний овоч може виявитися екзотичним або штучно вирощеним продуктом. Звичайно ж тоді його не можна давати дитині. Завжди покладайтеся на свої відчуття, а не на пряме слідування рекомендаціям.
  8. Стілець дитини – перший покажчик того, як засвоїлася, почала йому нова їжа. Висипання або реакція шкіри – це вже більш глибоке, грубе порушення. Так само, як і здуття або болі в животі. Щоб не доводити до негативних, больових реакцій на нову їжу, давайте продукти різні, але завжди потроху. Спостерігайте за тим, як і чому "ходить в туалет" ваш малюк, і ви краще за будь-педіатра або іншого стороннього порадника зрозумієте, що корисно, а що шкідливо, що переварилось, а що, в кращому випадку, вийшло неперетравлені (наприклад, зелень кропу або зернята маку виходять з дитини абсолютно неперетравленими, це видно).
  9. Ще з конкретних продуктів, про яких хочеться сказати окремо – картопля. Картопля в нашому суспільстві вважається безпечним, повсякденним продуктом. Малюкам його дають чи не одним з перших. Насправді, це дуже нехороший продукт. Картопля погано засвоюється, несе в організм слиз, може викликати проблеми з кишечником, і навіть звичайні соплі і кашель – результат вживання в їжу картоплі (так-так! не "застуда", а улюблена наша картопля призводить до проблем зі слизом у дихальних органах). Картопля дитині категорично не раджу!
  10. Одним из показателей, что “пойдёт”, а что может быть опасным для ребёнка – его реакция на ваше грудное молоко после того, как вы поели какой-то продукт. То есть, ещё до того, как вы дадите ребёнку самостоятельно что-то попробовать, вы уже примерно знаете, как этот продукт воспримет его организм. Например, арбузы могут быть в так называемой ”группе риска”. Если вы кормите грудью, поели арбуз и у ребёнка возникли изменения стула или пучение кишечника (что вполне возможно, продукт своеобразный), то и в первое время, когда малыш будет пробовать арбуз, у него могут быть неприятные ощущения. Завжди пам'ятаєте, яка реакція у дитини була на той чи інший продукт, коли він отримував його через грудне молоко, і постарайтеся не повторювати негативний досвід при самостійному харчуванні дитини. З часом малюк підросте і буде повноцінно харчуватися нарівні з сім'єю, але на перших порах "підозрілі" продукти не варто давати.
  11. Ще один фактор визначає природний шлях введення прикорму – перші зубки малюка. Примерно к полугоду (конечно же с индивидуальными вариациями) у детей появляются зубы. Это реальный сигнал к тому, что ребёнок уже готов что-то грызть. И природа не задумывала появление в руках у малыша пластиковой игрушки, а что-то твёрдое и съедобное задумывала. Поэтому, не бойтесь давать ребёнку твёрдую пищу. Не стоит ему всё переваривать и перетирать. Дайте человеку возможность самостоятельно разжевать, расчавкать, высосать сок и выплюнуть то, что ему не понравилось и с чем он не справился. Именно в эти моменты ребёнок получает бесценный жизненный опыт и реальное развитие! (а не в заняттях з дитячими психологами, собираниях пірамідок і запоминаниях картинок на картках).
  12. Ви все ж хочете чітких правил? Ось вам такі підказки:
  • якщо малюк худорлявий, починайте прикорм з каш;
  • якщо пухкенький – з овочів;
  • фрукти діти їдять з великим задоволенням, ніж овочі,
  • тому, якщо ви дуже хочете, щоб дитина якомога швидше почав їсти "дорослу" їжу, фрукти йому менше "показуйте", а то він овочеві супи не захоче;
  • якщо малюк схильний до запорів, можна починати з домашнього йогурту (свіжий, без добавок, приготований з стерильного молока і йогуртових бактерій). Стілець прийде в норму.

Как мы видим, вопрос был о прикорме малыша, а вышла лекция по образу жизни в целом. Нельзя отделять ребёнка от своей жизни и жизни семьи. Нельзя превращать свою жизнь с младенцем в ожидание “когда он подрастёт”. Не нужно создавать особые условия и ломать всё, потому что родился ребёнок. У вас есть цель? У вас есть интересы? Продолжайте заниматься ими, а ребёнок должен влиться в устоявшийся порядок. Так не только будет удобно и легко всей семье, но и малыш вырастет совершенно в другой атмосфере, с другой психологией. Ему сразу будет интересно жить. Потому что было интересно его родителям.

Це і про харчування теж, якщо що.

Інші статті
  • Процедура Нетра Тарпана для лікування та профілактики захворювань очей
    Процедура Нетра Тарпана для лікування та профілактики захворювань очей
    Гхи очищає й охолоджує не тільки самі очі, а й тканини, що близько виблискують. Добре впливає на зір. Знімає напруження після роботи на комп'ютері та допомагає у разі кон'юнктивіту. Зупиняє дегенеративні зміни сітківки та зіниць, посилює зоровий нерв, в'яжувальний м'яз і покращує акомодацію та зір. За допомогою декількох процедур можна нейтралізувати погіршення зору, викликане діабетом. Протипоказання: Глазурні інфекції в гострій фазі; Запалення очей; Глаукома; Механічні ушкодження очей
    Повна версія статті
  • Аюрведичне зимове меню
    Аюрведичне зимове меню
    Сьогодні ми раді представити вінчанням главу нашої серії сезонних меню: аюрведичне зимове меню. Це унікальне меню завершує наша сезонна подорож весняними, літніми, осені та зимою і слугує святковим кулінарним маяком святкового сезону. Цього року подаруйте своїм гостям незвичайні враження: наше аюрведичне свято, ретельно приготоване аюрведичним шеф-кухарем Хайде Марія Вендлер, пропонує чудову альтернативу традиційній різдвяній кухні.
    Повна версія статті
Контакти
+380 (66) 376-93-78
+380 (96) 805-07-57
+380 (63) 436-33-71
вул. Ак. Королева, Одеса, Україна
Магазин Аюрведи ВЕДАСТАН™
+380968050757
Ірина
  • WhatsApp+380968050757
  • Telegram+380968050757

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner