Стрес і імунітет: зв'язок з микробиомом*
Життя має свої злети і падіння, і стрес є природною частиною людського існування. Тим не менш, за даними Американської психологічної асоціації, у наші дні рівень стресу в США знаходиться на рекордно високому рівні. Ми обговорили зв'язок між стресом і микробиомом з Робертом Китом Уоллесом, доктором філософії, який разом зі своєю дружиною і співавтором Самантою Уоллес написав «Криза кишечника»: як дієта, пробіотики та корисні бактерії допомагають вам скинути вагу і вилікувати ваше тіло і розум.
Доктор Уоллес (KW) - новатор в області фізіології свідомості і зв'язки між розумом і тілом в застосуванні до поведінкової медицини. Його оригінальне дослідження вищих станів свідомості було опубліковано в журналах Science, The American Journal of Physiology і Scientific American . В даний час він є завідувачем кафедри фізіології та охорони здоров'я в Університеті управління Махаріші, президентом якої він був.
Почуття кишечника: стрес, кишечник і імунітет
Махаріші Аюрведа: Ви присвятили все життя вивченню зв'язку між розумом і тілом. Чи Можете ви розповісти нам трохи про те, як психічне та емоційне напруження може вплинути на імунітет?
KW: Коли я починав в 70-х, ніхто не розумів цього. Коли ви згадували слово «стрес», люди думали, що це добре , а не погано. Тепер ми знаємо, що розум працює через тіло, ніби він іде в аптеку - якщо розум не хоче відчувати біль, він може виробляти ендорфіни і енкефаліни, які, по суті, блокують біль. Якщо ви відчуваєте занепокоєння, розум посилає сигнал в одну область мозку, яка виробляє хімічна речовина, що стимулює цю частину мозку, і так далі. Отже, ми знаємо, що розум і тіло неймовірно тісно пов'язані, і вони також пов'язані з нашою імунною системою; коли ви відчуваєте стрес, це може знизити ефективність імунної системи.
Що нового в кишечнику? Хто б міг подумати, що кишечник має яке-небудь відношення до чого-небудь? Тим не менше всі стародавні медичні системи стверджували: аюрведа, традиційна китайська медицина, навіть Гіппократ, який сказав: «Усі хвороби починаються в кишечнику». Близько 10 років тому сучасні дослідники вперше почали вивчати бактерії в кишечнику.
Нова технологія з ДНК і секвенированием генів дійсно відкрила всю арену для розуміння кишкових бактерій і мікробіома. Мікробіом - це всі організми, які живуть в кожній частині нас, в нас і навколо нас і на нас; найбільший відсоток цього - бактерії в кишечнику.
Епідемія підвищеної проникності кишкової
vpk Махаріші Аюрведи: Що таке кишкова проникність і як вона впливає на здоров'я людини, її емоції і імунну систему?
KW: Дослідники називали це «підвищеною проникністю кишкової» - коли все йде із кишечника в кров, не проходячи через нормальні канали. Лікар-дослідник на ім'я Алессіо Фазано виявив, що у пацієнтів з целіакію ця проблема виникає, коли оголюється бар'єр між внутрішньою частиною кишечника і кровотоком; Це катастрофа, тому що вони потрапляють у їх тіла неперетравлені частинки їжі і бактерій всі види речей. Оболонка кишки - 30-футовий бар'єр, і нічого не повинно входити. Коли є тріщина і речі починають проходити, імунній системі це не подобається. Імунна система захищає.
Але не тільки целіакія може страждати від протікає кишки. Є глютенова чутливість до глютену і навіть глютенова чутливість до глютену. Вісімдесят відсотків імунної системи знаходиться в кишечнику - це 80 відсотків захисної системи вашого організму. Це величезна кількість клітин, і вони готові атакувати все, що потрапляє; з протікає кишкою імунна система стає надмірно активованої і починає атакувати організм і викликати аутоімунні захворювання, хоча ніхто не розуміє, чому. У певному сенсі, це величезна перевірка аюрведи і древніх знань про те, що кишечник дійсно важливий.
Вісь і стрес кишечника
vpk Махаріші Аюрведи: У Gut Crisis ви говорите про «осі кишечника-мозку». Що це таке і як це пов'язано зі стресом?
KW: Дослідники знають, що нервова система, ендокринна система і імунна система пов'язані, і нові дослідження в даний час привносять в кишечник і, зокрема, кишкові бактерії. Отже, тепер у нас є дещо, зване «вісь кишечника-мозку» - більш велика система, яка включає ці три системи поряд з кишковими бактеріями. Виявляється, що між кишечником і мозком проходить шосе, яке дозволяє інформації переміщатися взад і вперед. Коли ми відчуваємо стрес, ми відключаємо травну систему, і якщо наша травна система засмучується, вона може посилати посланців в мозок.
Кишкові бактерії можуть спілкуватися через нерви, вони можуть спілкуватися через хімічні посланці, і вони можуть змінювати експресію генів в організмі. Вони виробляють всі види речовин, які потрапляють в кровотік і роблять величезний вплив; вони виробляють гормони, такі як грелін (гормон голоду) і лептин (гормону ситості); вони також виробляють нейротрансмітери.
Кишечник чинить серйозний вплив на мозок. З аюрведи ми знаємо, що місце Вати знаходиться в товстій кишці, місце Кафи - у грудях, а Пітта - в шлунку. Вата контролює всю транспортування в організмі і нервової системи, і як тільки ви зрозумієте вісь кишки і мозок і мікробіом, все це буде мати сенс. Це одна з чудових речей, які відбуваються зараз у світі досліджень: давня та сучасна медицина зустрічаються в кишечнику.
Відпочинок і Дієта для востановления
vpk від Махаріші Аюрведи: у своїй книзі ви рекомендуєте дієту відпочинку і відновлення, щоб допомогти усунути синдром протікає кишки і скинути мікробіом для поліпшення здоров'я душі і тіла. Чи Можете ви розповісти нам про це?
KW: Ідея така: нехай ваш агні, або травний вогонь, заспокоїться і дасть вашому кишечнику період відпочинку, щоб він міг себе відновити. Коли у нас грип, ми лягаємо спати. Тіло дуже розумно; він уміє себе ремонтувати.
Спробуйте відпочити і відновити дієту протягом двох або трьох тижнів. Усунути глютен, тому що глютен важче засвоюється. Видаліть цукор як можна краще - так що це газована вода, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози і так далі. Спробуйте усунути молочні продукти. Ви можете мати стільки овочів, скільки захочете. По суті, це дуже проста вегетаріанська дієта з тушкованими фруктами вранці і китчари та приготовленими овочами на обід і вечерю. Може бути, протеїновий коктейль. Дотримуйтесь загальних аюрведичний принципам, наприклад, їжте на обід.
Після двох-трьох тижнів цієї дієти, а потім поступово починайте вводити більш важкі продукти. Є пончик, є млинці і подивитися, як це впливає на вас. Запишіть це в журналі їжі, перевірте це. Це процес самопізнання, який вчить вас, як ваш вибір продуктів харчування впливає на ваш розум і тіло.
Сила пробіотиків
Махаріші Аюрведа: Ви написали, що пробіотики-корисні не тільки для здоров'я кишечника людини, але і для його психічного стану. Які з них люди повинні взяти?
KW: Пробіотики самі по собі є дивом. Дослідження як на людях, так і на тварин показали, що деякі пробіотики можуть змінити те, як наші мозкові центри активуються при стресі.
Що стосується того, що взяти, то поки ніхто не доходить до точної науки. Зараз немає пробіотиків, так що кожен може встати і сказати: «Якщо ви візьмете це, ви не будете відчувати стрес». Але колись до цього дійде.
Проблема в тому, що це дуже складна екологія. Є тисячі різних видів бактерій. А коли ви приймаєте пробіотик, іноді приймаєте десять, двадцять або менше. Пробіотики схожі на бандитів. У вас там вже є купа банд, і у них у всіх є територія; якщо ви вводите 5 мільярдів пробіотиків, це нічого не значить для 30 трильйонів. Ви просто не уявляєте невелику кількість дружніх бактерій, які навіть не є основними зацікавленими сторонами. Lactobacillus acidophilus - лише другорядний персонаж, а bifidobacterium - лише маленький учасник.
Є деякі чіткі дослідження, які показують, що певні бактерії - найпоширеніші - дійсно дають хороші результати для таких речей, як синдром роздратованого кишечника. Але немає гарних досліджень, які показують, що охолоджені пробіотики краще, ніж неохолоджені, або нанесення на них покриття пропустить їх через шлункову кислоту чи ні. Гарної реклами багато, хоча логіка там розумна.
На моєму сайті docgut.com я пройшов і оцінив 30-40 пробіотиків. Я беру до уваги п'ять-шість різних факторів і об'єдную їх для оцінки від однієї до п'яти зірок. Я оцінюю пробіотики з самим простим речам: чим більше кількість видів і кількість бактерій, тим краще, показують дослідження.
Махаріші Аюрведа: В аюрведі в якості джерела пробіотиків часто рекомендуються йогуртові напої Лассі. Як лассі складається проти звичайних пробіотиків?
KW: Я думаю, що Лассі чудовий, і, в кінцевому рахунку, вам потрібно вивчити і подивитися, що працює для вас. Кефір працює краще для вас? Аюрведа не любить ферментовані продукти, але деякі культури, такі як Японія і Німеччина, люблять свої ферментовані пребіотики. Ви повинні бути відкриті, щоб пробувати різні речі.
Аюрведа - давня традиція, але тоді ще не було антибіотиків, тому весь збиток микробиомам не було завдано. Зараз у світі так багато нових токсинів, яких раніше не було. Є нові міркування, тому ви повинні трохи поєднати аюрведу з інтегративної медициною, щоб йти в ногу з часом. Ви можете бути в змозі обійтися, просто маючи лассі кожен день, і це те, що Аюрведа порекомендує, але комусь може знадобитися щось більш сильне.
В наші дні є багато речей, які можуть розладнати кишкові бактерії. Це чудовий новий світ, і ви повинні взяти під контроль пробіотики і бути самим собою, якщо тільки ви не знайдете хорошого лікаря, який проведе вас через цей процес. В іншому випадку вам просто потрібно взяти на себе відповідальність і систематично переглядати свої варіанти, щоб з'ясувати, що допомагає, а що ні. Багато в чому це метод проб і помилок, але знову ж, це чудовий процес самопізнання.
***
Джерело - https://www.mapi.com/blog/stress-and-immunity-the-microbiome-connection.html
- Запалення товстої кишки Коліт — лікування АюрведаВикористовуються звичайні дієтичні рекомендації та лікування препаратами Аюрведи описане нижче.Повна версія статті
- Постійно холодні стопи — лікування з аюрведуДля лікування провести курс пропарювання описаний нижче 4-7 днів і потім повторювати раз на тиждень.Повна версія статті