Аюрведичне зимове меню
Наше зимове меню не тільки розбурхує почуття, а й підтримує баланс дош. Равіолі з селереєм, смажені коржі з травами, ароматний рис басматі з смаженим мигдалем, фруктовий ананасово-банановий каченят, ситний дав із нуту, вершкове карі з гарбуза та брюсельської капусти, зимове запечене яблуко зі вершками зі спеціями та зігрівальний яблучний пунш зі спеціями.
Це різноманітні й ароматні компоненти нашого аюрведичного зимового меню — ідеальна гармонія аюрведичних знань і кулінарних інновацій.
Ананасово-банановий чат
Інгредієнти
- ½ ананаса
- 4 гвоздики
- 1 банан
- шматочок свіжого імбиру завдовжки 2 см.
- 5 чорносливів
- 1 зірочка анісу
- 1 чайна ложка куркуми
- 4 столові ложки води
- 1 чайна ложка кардамону
- 1 щепотка соли
Підготовка
Ананас очистьте> та наріжте невеликими кубиками. Імбир дрібно натріть або поріжте.
Велико нарізаємо чорнослив. Покладіть усі інгредієнти (крім банана) у невелику каструлю й обережно тушкуйте п'ять хвилин.
Потім додайте нарізаний кубиками банан і дайте покипіти ще приблизно п'ять хвилин, поки суміш не набуде кремової консистенції.
Пряний яблучний пунш
Інгредієнти
- 1,5 л води
- 2 скибочки свіжого імбиру
- 1⁄2 л яблучного соку
- 1 зірочка анісу
- 2 гірки свіжої або сушеної яблучної шкірки (або використовуйте два свіжі яблука)
- 1 чайна ложка запашного перцю
- 1 паличка кориці
- 1 чайна ложка насіння анісу
- 5 гвоздиків
Підготовка
Додайте у воду спеції та яблучну шкірку та доведіть до кипіння. Обережно кип'ятіть 10 хвилин, вимкніть вогонь і дайте пуншу настоятися 30 хвилин.
Потім видаліть спеції, процідивши суміш; додайте яблучний сік і подавайте теплим.
Рис басматі з смаженим мигдалем
Інгредієнти
- 150 г рису басматі
- 1 щіпка кориці
- 3 стручки кардамону
- 1 щіпка асафетиди
- 1 чайна ложка солі
- 1 столова ложка топленої олії (або оливкової олії для веганської альтернативи)
- 4 столові ложки пластівців мигдалю
Підготовка
Промийте рис, доки вода не стане прозорою. Доведіть до кипіння воду в півторакратному об'ємі, кардамон і дрібку солі. Зменште вогонь до мінімуму та варіть до готовності.
Нагрійте топлену (або оливкову олію) в невеликій сковороді та обережно обсмажте мигдальні пластівці разом із корицею й асафетидою до золотистого кольору. Посипте кожну порцію рису ложкою смаженого мигдалю.
Запечені яблука зі збитими вершками та прянощами
Яблучні інгредієнти
- 4 кислих яблука
- 1 столова ложка кленового сиропу
- 2 столові ложки мигдальних пластинок або волоських горіхів
- 1 чайна ложка кориці
- 1 столова ложка вівсяних пластівців
- 3 щіпки імбирного порошку
- 2 столові ложки журавлинного компоту
- 3 щіпки гвоздичного порошку
- 150 мл яблучного соку
- 1 столова ложка вершкового масла
Інгредієнти для збитих вершків
- 150 мл вершків (збиті вершки з жирністю не менш ніж 10%)
- 1 столова ложка кленового сиропу
- 1/2 чайної ложки суміші спецій для імбирних пряників
Підготовка
Яблука вимийте, видаліть серцевину та покладіть яблука у форму для запікання. Велико наріжте мигдальні пластинки або волоські горіхи. Змішайте журавлинний компот, вівсяні пластівці, мигдаль/грудні горіхи, кленовий сироп і спеції та залийте цією сумішшю яблука. Зверху покладіть пластівці вершкового масла та вилийте яблучний сік у форму для запікання. Поставте форму в попередньо розігріту (1800 С) конвекційну духовку та запікайте 20-30 хвилин, залежно від сорту використаних яблук.
Збийте вершки, додайте суміш спецій для пряників, підсолоджуйте кленовим сиропом і подавайте з печеними яблуками.
Пелюшки смажені з зеленню (8 шт.)
Інгредієнти
- 150 г борошна з полби дрібного помелу
- 1⁄2 чайної ложки синього пажитника
- 50 г цільнозернового борошна з полби
- 1 чайна ложка чабера
- 1 чайна ложка солі
- 100 мл теплої води
- 1 столова ложка гхи або 2 столові ложки оливкової олії (веганське)
- Гхи або оливкова олія (веганське) для смаження.
- 1 столова ложка насіння кропиви
Підготовка
Замісіть із інгредієнтів гладке тісто та залиште на 30 хвилин. Потім розділіть тісто на 8 рівних частин на присипаній поверхні. Сформуйте зі шматочків кульки та накрийте вологою тканиною. По одному розкачайте кожну кульку в тонку пелюстку, використовуючи стільки борошна, скільки необхідно.
Нагрійте на сковороді трохи топленої або оливкової олії (рівень 7 із 9) і покладіть на сковороду один шматок коржі. Смажте приблизно 2 хвилини з кожного боку. Якщо тісто починає утворювати бульбашки, акуратно притисніть їх тканиною. Викладіть пелюстку на тарілку та тримайте в духовці в теплі; накриваємо кришкою, поки всі шматочки не просмажуться.
Нутовий дав
Інгредієнти
- 180 г сушеного нуту
- 3 щіпки кориці
- 1 чайна ложка насіння чорної гірчиці
- 1⁄2 чайної ложки кардамону
- 1 чайна ложка свіжого, дрібно натертого імбиру
- 1⁄2 чайної ложки чорного перцю
- 1 столова ложка топленої олії (оливкова олія або кокосова олія як веганська альтернатива)
- 1 чайна ложка куркуми
- 1 чайна ложка сирого тростинного цукру
- 1 чайна ложка меленого кмину
- вода
- трохи лимонного соку та цедри
- сіль
- свіжа петрушка
Підготовка
Промийте батіг, потім покладіть його в миску, налийте втричі більше води та залиште на ніч. Наступного дня варіть у воді, поки він не стане м'яким, приблизно 40 хвилин. Під час приготування стежте за рідиною, додаючи воду в міру потреби. Нут завжди має бути покритий рідиною.
Нагрійте топлену олію (оливкова/кокосова олія) у каструлі та підсмажте насіння гірчиці, поки вони не почнуть лопатитися. Зніміть каструлю з вогню та додайте спеції та сирий тростинний цукор. Продовжуйте обсмажувати обережно до появи аромату. Додайте невелику кількість води або овочевої бульйону.
Тепер додайте батіг, спочатку без рідини, і пюруйте його ручним блендером. Поступово додавайте нутову воду, поки суміш не набуде густої кремової консистенції. Знову варіть кілька хвилин, потім додайте сіль, перець, лимонний сік і цедру до смаку. Прикрасьте свіжою петрушкою. За бажання додайте 2 столові ложки збитих вершків, щоб вийшов особливо кремовий дал.
Карі з гарбуза та брюсельської капусти
Інгредієнти
- 350 г цибулевого гарбуза або гарбуза Мусці де Прованс
- 1 чайна ложка куркуми
- 300 г брюсельської капусти (промити й очистити)
- 1 чайна ложка меленого коріандру
- 1 столова ложка дрібно нарізаного свіжого імбиру
- 1⁄2 чайної ложки чорного перцю
- 2 щіпки асафетиди
- 1 чайна ложка насіння чорної гірчиці
- 100 мл збитих вершків (соєві вершки або вівсяні вершки для веганської альтернативи)
- 1 чайна ложка коричневого цукру
- 250 мл овочевої бульйону
- 2 лаврових листи
- паличка кориці 3 см.
- 2 шипи зірчастого анісу
- 1 столова ложка топленої олії (оливкова або кокосова олія для веганських альтернатив)
- лимонний сік і цедра
- свіжа петрушка або коріандр
Підготовка
Гарбуз вимийте, очистьте> (крім цибулевого гарбуза) і наріжте кубиками 2х2 см; розрізати брюселську капусту навпіл. Нагрійте топлену олію (оливкова/кокосова олія) у каструлі. Додайте насіння гірчиці та підсмажте їх, поки вони не почнуть лопатитися. Зніміть каструлю з плити.
Додайте решти спеції й брюсельську капусту та продовжуйте запікати. Додайте 100 мл овочевої бульйону та дайте покипіти 5 хвилин. Тепер настав час додати гарбузу та овочевий бульйон, що залишився. Дайте настоятися 15 хвилин. Додайте збиті вершки, дрібно пюруйте кілька кубиків гарбуза з невеликою кількістю рідини, а потім знову змішайте їх із карі.
Дайте трохи покипіти, щоб він став кремовим. За потреби додайте ще рідини. Приправте до смаку лимонним соком, цедрою лимона та сіллю. Зверху посипте свіжою петрушкою.
Равіолі з селереєм
Інгредієнти
- 200 г сельдерея
- 1 чайна ложка сирого тростинного цукру
- вода
- щепотка соли
- ½ чайной ложки айована
- Гхі або оливкова олія для смаження
- 1 чайна ложка лимонного соку
Інгредієнти для начинки
- 100 г селери
- Сіль і перець
- 3 щіпки коріандру
- 2 столові ложки збитих вершків (соєві або вівсяні вершки як веганська альтернатива)
- мускатний горіх
Підготовка
Розріжте селерою навпіл і відріжте 12 тонких скибочок кухонним ножем. У широкій каструлі змішайте айован, цукор, сіль і лимонний сік із невеликою кількістю води, доведіть до кипіння та варіть у ньому стельтики селери до стану аль-денте. Це має зайняти приблизно 10 хвилин. Злийте та збережіть воду із селери. Промийте скибочки в холодній воді.
Для начинки, що залишився (100 г), селера наріжте невеликими шматочками та відваріть у воді, що залишилася, до м'якості. Додайте спеції, збиті вершки та пюруйте до отримання однорідної маси.
Тепер викладіть дві ложки начинки на скибочки селери та складіть разом, щоб вийшли равіолі. Обсмажте їх на топленій або оливковій олії до золотистого кольору з обох боків.
- Запалення товстої кишки Коліт — лікування АюрведаВикористовуються звичайні дієтичні рекомендації та лікування препаратами Аюрведи описане нижче.Повна версія статті
- Постійно холодні стопи — лікування з аюрведуДля лікування провести курс пропарювання описаний нижче 4-7 днів і потім повторювати раз на тиждень.Повна версія статті